Op Punt

Op punt! (25)
(Maandelijkse column van de voorzitter)
30 april 2019.

Beste leden van “De Teerling”,

Alweer de laatste dag van deze maand , hoogste tijd voor een nieuwe column.
Op 2 april hebben we onze interne wintercompetitie afgesloten met de prijsuitreiking en een heerlijk buffet. Winnaars van de wisseltrofee waren dit jaar Arjan de Jongh (beste man) en Bianca Vink (beste vrouw).

Verder stonden er deze maand enkele bijzondere (buiten)activiteiten op de kalender. In het weekend van 6 & 7 april was Tiel Pakt Uit, met de nodige activiteiten in het centrum. Voor het eerst in vijftien jaar hebben we op de Groenmarkt (vlakbij het Flipje beeld) een jeu de boules baan neergelegd. Een aantal clubleden heeft daar gedurende de gehele zaterdag promotie voor onze vereniging gemaakt. Het was een gezellige drukte rondom de baan en diverse omstanders lieten zich verleiden om een partijtje mee te spelen. Een foto hiervan, genomen door de bekende fotograaf Raphael Drent, stond op de voorpagina van de regiokrant Stad Tiel.

Sportpark “De Lok” is ieder jaar één van de locaties in Tiel waar de Koningsspelen worden georganiseerd. En ook “De Teerling” doet hier elk jaar aan mee. Meestal eind april, maar dit jaar om organisatorische redenen al op 12 april. Gelukkig bleek het weer minder slecht dan voorspeld (geen neerslag, wel frisjes), zodat de ca. 120 kinderen en begeleiders van diverse scholen zich op onze buitenbanen prima hebben vermaakt.

Het Paaseierentoernooi (14 april) kende dit jaar 20 deelnemers. Het was te koud buiten, zodat besloten werd om in de nieuwe hal te spelen. Zowel in de hal als in de kantine heerste een gezellige sfeer en iedereen heeft zich uitstekend vermaakt. Naast mooie prijzen ging iedereen met een doosje kakelverse eieren naar huis.

Het NPC seizoen 2018-2019 is begin april afgerond. Het enige team van “De Teerling “dat nog kampioen kon worden, Team 3, wist de laatste wedstrijd echter niet te winnen en eindigde derhalve als tweede in hun poule. De overige teams hebben het seizoen met wisselend succes afgesloten.
De wedstrijdcommissie heeft intussen met de teamleiders het seizoen geëvalueerd. Ook is er vooruit gekeken naar het volgende seizoen, waarin onze vereniging opnieuw met 5 teams in de NPC zal gaan spelen. De (concept)teamindeling hangt inmiddels in de kantine.

In de volgende column hoop ik meer te kunnen melden over de ontwikkelingen m.b.t. onze Boulodrome.

Hartelijke groet,

Ed Roelofs

Op punt! (24)
(Maandelijkse column van de voorzitter)
24 maart 2019.

Beste leden van “De Teerling”,

Al in de laatste week van februari zijn we door de natuur verblijd met een paar prachtige lentedagen. Het Kronentoernooi op de 27e viel precies in deze periode: het leek compleet voorjaar voor de 42 deelnemers, die heerlijk in het zonnetje hebben genoten op de buitenbanen en op het terras.

Dat het weer vervolgens een behoorlijke stap terug deed bleek wel bij de jaarlijkse actie NL Doet, dit jaar in het weekend van 15 & 16 maart. De meeste geplande buitenklussen bleven liggen, maar gelukkig waren er voor onze vrijwilligers voldoende andere dingen binnen te doen. Zo is er een grote bergkast in de nieuwe speelhal getimmerd en is de ‘club-aanhangwagen’ flink onder handen genomen. Dank weer aan de harde werkers!

Op vrijdagavond 15 maart werd tevens onze jaarlijkse ledenvergadering gehouden. Er waren 41 leden aanwezig bij deze opnieuw vlot verlopen vergadering.
De aftredende en herkiesbare bestuursleden zijn allen herbenoemd en Jan Jansen, die zich als enige kandidaat had aangemeld, is unaniem gekozen tot secretaris. Het dus ongewijzigde bestuur kreeg de volledige steun van de vergadering om het tot nu toe gevoerde beleid voort te zetten. Na vijf kwartier was de bijeenkomst afgelopen en konden de liefhebbers nog een balletje gooien. Voor nadere details van deze vergadering verwijs ik naar de binnenkort te verschijnen notulen.

In hetzelfde weekend was op zondag 17 maart onze maandelijkse Franse middag. Het werd een gemoedelijk en gezellige middag, waarbij alle 27 deelnemers in de nieuwe hal konden spelen. En er waren weer heerlijke hapjes, met dank aan Mary (en Sep ;)).

Inmiddels naderen we ook het einde van het NPC seizoen 2018-2019. Er was een kans voor Team 3 om al op 23 maart poulekampioen te worden. De wedstrijd in Ammerzoden werd echter met 4-4 afgesloten, dus (nog) geen feestje. Op 6 april heeft Team 3 in de laatste wedstrijd opnieuw de mogelijkheid om kampioen te worden, laten we hopen dat dan thuis de eerste plaats definitief kan worden veilig gesteld.

Op diezelfde 6 april doet onze vereniging mee aan Tiel Pakt Uit. Op de Groenmarkt (tegenover de HEMA) zal een jeu de boulesbaan worden aangelegd. Hier zullen met name de teamleden van Team 2, die zelf geen NPC wedstrijd meer hoeven te spelen, het publiek uitnodigen om een balletje mee te gooien. Ook andere leden zijn van harte welkom om “De Teerling” te promoten, graag zo mogelijk in clubkleding.

Tot zover deze column,

Groet Ed Roelofs

Op punt! (23)
(Maandelijkse column van de voorzitter)
22 februari 2019.

Beste leden van “De Teerling”,

Aan de continue verbetering van onze accommodatie lijkt geen eind te komen. Zo is er recent een nieuwe verwarmingsketel geplaatst in onze ‘corridor’. In combinatie met de oude verwarmingsketel zijn we nu goed in staat om de winterkou (zo die nog mocht komen) te verdrijven. In de ‘corridor’ zelf is een kleine radiator geplaatst, zodat het daar voortaan ook niet meer zo koud zal zijn. Verder is deze ruimte netjes geschilderd en is er tenslotte een fraai schilderij opgehangen: door twee enthousiaste hobbyschilders is op een tableau een leuk jeu de boules tafereel geschilderd, een mooie aanwinst voor ons clubhuis.
Dank weer aan alle vrijwilligers voor hun inspanningen!

In mijn vorige column noemde ik al het contact met Sportfriends Tiel. Er wordt nu gezamenlijk gewerkt aan het schrijven van een zogenaamd accommodatieplan. Met dit plan kunnen we straks bij de provincie Gelderland en bij diverse landelijke – en regionale fondsen gericht financiële steun vragen voor de volgende fase(s) van ons Boulodrome.
Daarnaast is van het ministerie bericht ontvangen dat daar onze subsidieaanvraag in behandeling is genomen.

En natuurlijk gaan onze sportieve activiteiten ook gewoon door. Naast de NPC, de WDC en onze interne wintercompetitie werd op 30 januari ons eerste Kronentoernooi van dit jaar gehouden. Met 42 spelers was opnieuw sprake van een goede bezetting.
De Franse middag van 17 februari kende 37 deelnemers. Het was zodanig mooi voorjaarsweer dat diverse partijen buiten werden gespeeld, uniek zo vroeg in het jaar!
De volgende Franse middag is op zondag 17 maart, hiervoor zijn nog een paar vrijwilligers nodig voor de bar, opgave graag bij Bert van Oosterwijk.

Tenslotte wil ik alvast aandacht vragen voor onze jaarlijkse algemene ledenvergadering.
Deze zal gehouden worden op vrijdag 15 maart in onze kantine, aanvang 19.30 uur.
Binnenkort zullen de leden de agenda en bijbehorende documentatie ontvangen.
Het bestuur roept alle leden op om zoveel mogelijk naar deze vergadering te komen, dit is van groot belang voor het goed functioneren van onze vereniging.

Graag tot ziens op “De Wilde Heuvel”.

Groet Ed Roelofs

Op punt! (22)
(Maandelijkse column van de voorzitter)
27 januari 2019.

Beste leden van “De Teerling”,

Met het einde van januari in zicht is het weer de hoogste tijd voor mijn column.
Nadat 5 januari al de eerste NPC wedstrijden in het nieuwe jaar waren gespeeld, hadden wij op 8 januari onze traditionele nieuwjaarsbijeenkomst. Een gezellige avond, waar de ca. 50 aanwezige leden hun nieuwjaarswensen konden uitwisselen en konden genieten van lekkere oliebollen en een heerlijk glaasje bubbels.
Vanwege het Kouwe-klauwen toernooi (waarover verderop meer) was de maandelijkse Franse middag iets naar voren gehaald: waar deze activiteit vorig jaar januari nog moest worden afgelast vanwege te weinig inschrijvingen, waren er nu op zondag 13 januari maar liefst 41 deelnemers. Er werd leuk gebouled en iedereen genoot van de heerlijke hapjes verzorgd door Mary Supusepa en Jenny v.d. Burg. Waarvoor hartelijke dank!.
Dinsdag 15 januari was de herstart van onze interne wintercompetitie, met vanaf nu nog negen speelavonden te gaan.
En dan ons Kouwe-klauwen toernooi, voor velen één van de hoogtepunten van het kalenderjaar en dit jaar gepland voor vrijdagavond 25 januari. De weersvooruitzichten waren verrassend goed, met een laagje echte sneeuw en lage temperaturen. Vrijdagmiddag begon het echter al een beetje te dooien en de vraag was hoe snel de sneeuw zou verdwijnen. Toen de eerste partijen begonnen bleek er nog zoveel (plak)sneeuw te liggen dat de jeu de boules ballen al snel twee keer zo groot werden en dat het butje regelmatig moest worden uitgegraven. De bijna 50 deelnemers pasten zich echter moeiteloos aan, geholpen door de warme gloed van de vuurkorven en de lekkere ’koek en zopie’. Tussen de partijen door kon iedereen binnen even opwarmen en genieten van een heerlijk bakje erwtensoep en/of een lekkere gehaktbal. En natuurlijk werd er tussen de partijen door een ‘ouderwets partijtje’ bingo gespeeld. Ook de loterij was een groot succes, met heel veel prachtige prijzen en een mooie opbrengst (570 euro!) voor de clubkas. Graag wil ik alle vrijwilligers die een bijdrage hebben geleverd aan deze zeer geslaagde avond daarvoor heel hartelijk bedanken, chapeaux!

Intussen is het bestuur druk bezig om geld te vergaren voor de bouw van fase 2 & 3 van onze Boulodrome: op 2 januari kon voor het eerst (en uitsluitend digitaal) een aanvraag ingediend worden voor een nieuw type overheidssubsidie. Deze aanvraag is gelijk die dag ingediend en we wachten nu op de behandeling hiervan.
Naar aanleiding van onze (extra) subsidiebrief aan de gemeente van oktober 2018, had wethouder Sport mevrouw Carla Kreuk het bestuur voor een gesprek uitgenodigd. Dit vond plaats op 10 januari jl. Het was een prettig gesprek, waarin de gemeente ons (Jan Jansen en mij) zoals wel verwacht niet direct geld kon toezeggen, doch ons wel hulp heeft aangeboden bij het aanvragen van een financiële steun bij diverse andere instanties, zoals de provincie Gelderland en diverse nationale fondsen.
In aansluiting hierop zijn Jan en ik voor een tweede gesprek bij Sportfriends Tiel geweest, een organisatie die werkt voor de gemeente Tiel en die ons daadwerkelijk gaat helpen bij het indienen van de diverse aanvragen.

Zo zijn we als vereniging het nieuwe jaar goed begonnen en kijken we hoopvol naar de toekomst. Hoe mooi zou het zijn als we dit jaar daadwerkelijk de volgende fase van ons Boulodrome zouden kunnen gaan bouwen……

Graag tot ziens op “De Wilde Heuvel”.

Groet Ed Roelofs

Op punt! (21)
(Maandelijkse column van de voorzitter)
24 december 2018.

Beste leden van “De Teerling”,

Zo vlak voor de jaarwisseling is hier mijn laatste column van dit jaar. Ook de afgelopen maand waren er weer de nodige activiteiten bij onze vereniging. Om te beginnen onze kernactiviteit, het jeu de boulen, kan ik melden dat het op 28 november gehouden Kronentoernooi -het laatste van dit jaar- met 36 spelers opnieuw goed bezet was. Op 3 december was het interne Sinterklaastoernooi, een gezellige speelavond waarbij alle, bijna 40, deelnemers uiteindelijk met één of meerdere prijzen/cadeautjes naar huis gingen. En tenslotte onze Kerst Franse middag van 16 december. Onze kantine was door ijverige vrijwilligers prachtig versierd (waarvoor dank!) en ademde een huiselijk kerstsfeer. Daarnaast was de catering uitstekend verzorgd en aangeboden door Paul & Jenny Lijs. Hartelijk dank beiden! En met 36 spelers was ook deze laatste activiteit van 2018 goed gezet.

Nog even iets over de inschrijflijsten voor activiteiten in de kantine: het is de bedoeling dat leden zich hierop inschrijven, zodat de catering een zo goed mogelijk idee heeft van het aantal deelnemers en er geen overschot of tekort aan hapjes ontstaat. Helaas zijn er nog steeds leden die nooit inschrijven maar wel steeds komen spelen. Het dringende verzoek van het bestuur is om je wel in te schrijven, ook al weet je nog niet 100% zeker dat je komt. We rekenen op jullie aller medewerking.

Zoals iedereen heeft kunnen zien is er door enkele klussers hard gewerkt aan de bouw van de overdekte doorgang vanuit de kantine naar de nieuwe speelhal. Inmiddels kunnen we warm en droog binnendoor, wat zeker in de winter prettig is. Ook deze vrijwilligers (waarvan sommige liever niet bij naam genoemd willen worden) hartelijk dank voor deze prima klus. En binnenkort zal de hiervoor bedachte originele Franse naam boven deze doorgang worden aangeven.

Als (voorlopig) laatste verbetering van ons clubhuis zal er binnenkort een sterkere verwarmingsketel geplaatst worden. Eéntje die goed in staat is om beide speelhallen en de kantine aangenaam warm te stoken. En laat dan de winter maar komen…….

Tenslotte wens ik alle leden en hun dierbaren hele fijne feestdagen toe en hoop ik iedereen in goede gezondheid in het nieuwe jaar weer veelvuldig te treffen op de “Wilde Heuvel”.

Groet Ed Roelofs

ETJBV Op punt! (19) oktober 2018

Op punt! (19)
(Maandelijkse column van de voorzitter)
30 oktober 2018.

Beste leden van “De Teerling”,

Nadat we nog tot ver in oktober heerlijk buiten hebben kunnen boulen zitten we inmiddels toch echt in de periode van het binnen spelen. Met onze nieuwe speelhal en de herinrichting van de oude hal hebben we nu duidelijk meer speelruimte dan voorheen. We zullen dan ook minder vaak een situatie van wachtbanen gaan meemaken. Gezien de hoge energiekosten van de oude hal heeft het bestuur besloten dat we zoveel mogelijk in de nieuwe hal gaan spelen en alleen wanneer het niet anders kan ook nog de oude hal zullen benutten.

Begin oktober is onze interne wintercompetitie op de dinsdagavond weer begonnen. Iedereen die tenminste 17 avonden deelneemt doet mee voor de prijzen van het eindklassement en maakt daarmee kans op de wisseltrofee van “beste vrouw” of “beste man” van dit seizoen.

Om de bewoners van “De Hennepe” in de gelegenheid te stellen om onze nieuwe hal te bekijken, was er op 7 oktober speciaal voor hen een inloopmiddag georganiseerd. Tevoren was er huis-aan-huis een flyer bezorgd (meer dan 550!). Ondanks (of misschien wel dankzij?) het prachtige weer kwamen slechts een vijftiental belangstellenden naar De Wilde Heuvel.
Zij hebben bij ons een gezellige introductiemiddag gehad en zijn allen uitgenodigd om naar een Franse middag te komen.

Op 21 oktober vond weer ons jaarlijkse Kermistoernooi plaats, traditioneel gekoppeld aan de data van de Tielse kermis. Al vele jaren worden de prijzen van dit toernooi, de originele Tielse Kermiskoeken, beschikbaar gesteld door de enige bakker hiervan, bakkerij van Ooijen. Helaas heeft deze sponsor zijn bijdrage intussen zodanig beperkt (dit jaar tot slechts één kermiskoek en twee pakken speculaas), dat we als bestuur hebben besloten om geen Kermistoernooi meer te organiseren. In plaats daarvan zal voortaan elk najaar het Flipjetoernooi worden gehouden.

De Franse middag van 28 oktober kende met 39 spelers een onverwacht grote opkomst.
Er waren opvallend veel nieuwe deelnemers van buiten onze vereniging. De sfeer was prima, de catering uitstekend (met dank aan Trudy de Bruin en Hetty van Zandwijk) en er werd lekker gebould. Gezien de diverse enthousiaste reacties was het een zeer geslaagde Franse middag. Ik heb goede hoop dat we veel van de nieuwe deelnemers nog vaker zullen zien.

In mijn column van augustus heb ik gemeld dat onze activiteitencommissie enkel nog uit vacatures bestaat. Ondanks diverse oproepen heeft helaas nog niemand belangstelling getoond om in deze vacatures te voorzien. Mocht dit zo blijven dan zullen bepaalde activiteiten (zoals een verloting of bingo) volgend jaar niet meer georganiseerd kunnen worden.

Groet Ed Roelofs

ETJBV Op punt! (18) september 2018

Op punt! (18)
(Maandelijkse column van de voorzitter)
30 september 2018.

Beste leden van “De Teerling”,

Nog net op de laatste dag van deze maand mijn nieuwe column.
Om te beginnen wil ik natuurlijk terugblikken op 22 september. Naar mijn mening hebben we als vereniging een fantastische dag beleefd: een geslaagd Flipje toernooi, een mooie, originele opening van onze nieuwe speelhal, een heerlijke BBQ en een heel gezellige feestavond. Graag wil ik nogmaals iedereen die op enigerlei wijze heeft bijgedragen aan één of meerdere van deze activiteiten daarvoor hartelijk bedanken.

De aankleding van onze nieuwe hal begint steeds meer vorm te krijgen: er hangen inmiddels meer dan 14 reclameborden en daar komen zeker nog enkele bij.
Het initiatief van Jan & Trudy de Jongh, om een door de leden betaalde kopie van het kunstwerk dat in de bouleshal in Venray hangt ook in onze hal te krijgen, heeft zodanig veel steun gekregen dat de opdracht aan de kunstenaar inmiddels verstrekt is. Voor iedereen die al heeft bijgedragen en voor leden die hieraan nog willen bijdragen (middels de intekenlijst in de kantine) geldt, dat het geld wat overblijft zal worden besteed aan de verdere aankleding van de nieuwe hal cq. zal worden gereserveerd voor fase 2 & 3 van de Boulodrome.

Intussen is het bestuur bezig om via allerlei wegen geld te vinden voor de bouw van het tweede deel van de Boulodrome. Dit gaat met name middels contacten met de gemeente, provincie, bedrijven, instellingen etc etc. Mochten er mensen zijn die nog tips hebben, graag!

Helaas hebben enkele leden de afgelopen maanden om uiteenlopende redenen hun lidmaatschap van “De Teerling” opgezegd. Mede daardoor is ons ledental helaas onder de honderd gezakt. Met nieuwe initiatieven hopen we nieuwe leden binnen te halen. Zo is er op zondagmiddag 7 oktober een inloopmiddag voor de bewoners van de wijk “De Hennepe”, die hiervoor middels een huis-aan-huis verspreide flyer allemaal zijn uitgenodigd. Ook wordt deelname aan “Tiel pakt uit” op 6 & 7 april 2019 overwogen. Maar de beste reclame is mond-op-mond reclame, dus roep ik alle leden op om daar waar mogelijk onze vereniging te promoten en warm aan te bevelen. Onze nieuwe speelhal is hiervoor een mooie aanleiding en tevens een prachtig visitekaartje!

Wat onze verdere activiteiten betreft, het kronentoernooi van 26 september kende maar liefst 42 deelnemers. Gisteren is het nieuwe NPC seizoen begonnen. De thuisspelende teams konden in een heerlijk herfstzonnetje lekker buiten spelen, dus de eerste NPC wedstrijd in de nieuwe hal moet nog gespeeld worden. Op 21 oktober is ons traditionele Kermistoernooi, op 28 oktober een Franse middag en op 11 november een “jong & oud / opa & oma” toernooi. De Inschrijving via On-Tip of de deelnemerslijsten in de kantine.

Graag tot ziens op de Wilde Heuvel.

Ed Roelofs

Op punt! (17)
(Maandelijkse column van de voorzitter)
18 augustus 2018.

Beste leden van “De Teerling”,

Na een lange periode van heet zomerweer zitten we inmiddels in de tweede helft van augustus, dus tijd voor een nieuwe column.
Op 19 juli heb ik samen met Jan Jansen een kennismakingsgesprek gehad met de nieuwe wethouder Sport van de gemeente Tiel, mevrouw Carla Kreuk. Het was een prettig gesprek, waarin zij “De Teerling” complimenteerde met het plan voor de Boulodrome en de voortvarende wijze waarop wij zelfstandig fase 1 hebben gerealiseerd. Helaas heeft de gemeente momenteel een flink begrotingstekort, waardoor de gevraagde subsidie voor de volgende fase(s) van de Boulodrome op korte termijn niet kan worden toegekend. Ons subsidieverzoek is echter niet afgewezen maar wordt tot nader order aangehouden.
Daarnaast hebben we wethouder Kreuk bereid gevonden de officiële opening van onze nieuwe speelhal op 22 september te verrichten.

Een week later hebben Jan en ik in Arnhem een gesprek gehad bij de provincie Gelderland: de provincie had onze eerdere subsidie-aanvraag in 2016 afgewezen, dit was een tweede poging. Opnieuw een prettig gesprek, doch ook hier (nog) geen concrete zak met geld. Er lopen nog een aantal vervolgacties, dus nog even afwachten.

Op 8 augustus was er opnieuw een bezoek aan de notaris, nu voor het tekenen van de hypotheekakte met het Fonds Gustaaf Adolf. Hiermee is het in de afgelopen ledenvergadering door de leden goedgekeurde financiële plan voor de bouw van de speelhal volledig tot uitvoering gebracht.

De invulling voor zaterdag 22 september begint nu aardig vaste vorm te krijgen.
Overdag hebben we eerst het Flipjetoernooi, een doublet toernooi met 4 voorgelote partijen, inschrijving op “On-Tip” of op het formulier in de kantine.
Na de prijsuitreiking (waarvoor Flipje zelf is uitgenodigd) zal wethouder Kreuk om 16.30 uur de nieuwe speelhal officieel openen, aansluitend is er een kleine receptie. Alle leden ontvangen binnenkort een officiële uitnodiging voor de opening.
Vanaf 18.00 uur wordt het een besloten feest voor alle leden en hun partner, met een BBQ en aansluitend live-muziek. Ik reken op een hoge opkomst, zodat we er met z’n allen een hele gezellige dag van kunnen maken.

Naast dit mooie vooruitzicht wil ik toch ook mijn zorg uitspreken over een bepaalde ontwikkeling binnen onze club. Het lijkt er namelijk op dat steeds minder leden bereid zijn een steentje bij te dragen aan de vereniging. Zo is er nog steeds niemand bereid gevonden om Jan Jansen (inmiddels 84 jaar en gedurende meer dan 25 jaar vele periodes actief als bestuurslid!) op te volgen als secretaris. Ook is er geen enkele aanmelding om de plotseling geheel uit vacatures bestaande activiteitencommissie nieuw leven in te blazen. Eveneens komt het voor dat leden, zonder opgaaf van reden en zonder vervanging te regelen, hun kantinedienst niet draaien. En steeds vaker worden de toiletten niet schoongemaakt, voor niemand prettig.
Daar tegenover staat gelukkig ook een flink aantal leden dat wél een bijdrage levert. Graag wil ik hierbij speciaal de klusgroep o.l.v. Cor Wiegers noemen, die op enthousiaste wijze al heel veel uren hard heeft gewerkt aan de afbouw van onze nieuwe speelhal. En het resultaat mag er zijn, het wordt prachtig, chapeux!
Kortom, graag wil ik een beroep doen op een iéders gemeenschapszin: we zijn een vereniging, die alleen kan bestaan wanneer iedereen daaraan -naar vermogen- een steentje bijdraagt.
Lid zijn is wel vrijwillig maar niet vrijblijvend , samen moeten we het doen!
Dus, “wie de schoen past, trekke hem aan”.

Wat onze andere komende activiteiten betreft, net als vorig jaar organiseren we ook dit jaar in augustus al onze eerste Franse middag van het “winterseizoen” en wel op zondag de 19e.

Op 7 september wil Rinie graag zijn verjaardag vieren bij “De Teerling”: vanaf 17.30 uur zijn alle leden van harte welkom op de “Wilde Heuvel” voor koffie met gebak en een drankje met een hapje.

Tot zover deze column.

Groet Ed

Op punt! (16)
(Maandelijkse column van de voorzitter)
09 juli 2018.

Beste leden van “De Teerling”,

En wat vinden we van onze nieuwe speelhal in aanbouw?
Naarmate de (af)bouw vordert hoor ik gelukkig steeds meer enthousiasme bij de leden. En niet alleen in woorden, want een oproep om een bijdrage te leveren aan de afbouw levert steeds voldoende vrijwilligers op om de diverse werkzaamheden uit te voeren.
Helaas is onze bouwcoördinator Cor Wiegers vanwege een oogoperatie nu tijdelijk uit de running, waardoor de afbouw even stil ligt.
Gelukkig liggen we voor op het tijdschema en zal de hal naar verwachting bijtijds, voor de start van de komende NPC op 29 september, in gebruik kunnen worden genomen.
De feestelijke opening zal op zaterdag 22 september plaatsvinden. Alle leden met partner zullen hiervoor worden uitgenodigd, dus blokkeer deze datum alvast in de agenda! Het programma voor die dag zal binnenkort bekend gemaakt worden.

Het bestuur heeft overeenstemming bereikt met de NJBB over het gebruik van onze accommodatie voor het NPC seizoen 2019-2019.
De bond eist voor de NPC een speelvak van minimaal 12 bij 9 meter voor Divisie 3 en hoger en van minimaal 10,5 bij 8 meter voor de lagere divisies.
Onze nieuwe hal voldoet aan de hoogste eis, onze oude hal voldoet met de huidige inrichting aan geen van beide eisen en wordt zo door de bond niet geaccepteerd voor NPC wedstrijden.
Door in de oude hal de banen in de breedte te leggen (dus 90 graden draaien ten opzichte van de huidige ligging) kan een speelvak van 12,66 meter lang bij 10,23 meter breed gecreëerd worden.
De NJBB heeft dit voorstel geaccepteerd, waarmee we komend seizoen twee teams tegelijk thuis kunnen laten spelen.
Op die zaterdagen dat er drie teams een thuiswedstrijd spelen, dient één van de teams uit te wijken naar Ammerzoden. Dit is inmiddels besproken en geaccordeerd door het bestuur van l’Ammerzo. Welk team wanneer in Ammerzoden speelt hangt af van het definitieve wedstrijdschema van de NPC. Uitgangspunt daarbij is dat team 1, dat vorig jaar alle thuiswedstrijden in Ammerzoden heeft moeten spelen, komend jaar alle thuiswedstrijden in Tiel speelt.
De aanpassing van de oude hal zal medio deze zomer in overleg met de baancommissie worden uitgevoerd. Er ontstaan dan drie banen van 12,66 meter lang bij 3,41 meter breed, waarbij de stalen palen als obstakel gelden.

Op 29 juni heeft het dagelijks bestuur (vz., secr. en pen.) bij notaris Kok de notariële akte getekend, waarbij ETJBV “De Teerling” het recht van opstal voor ons gehele terrein heeft verworven. Dit was een voorwaarde van het Fonds Gustaaf Adolf voor de verstrekking van de door ons aangevraagde hypotheek. Binnenkort zal de hypotheekakte worden getekend, waarna de penningmeester de inmiddels bijna lege kas van onze vereniging weer zal kunnen vullen.

Nu de schoolvakanties bijna beginnen en veel mensen van een korte of lange vakantie kunnen gaan genieten, wens ik alle leden en hun familie een hele fijne zomer toe.
En de thuisblijvers nodig ik uit om toch vooral lekker veel te komen boulen op onze gezellige accommodatie de “Wilde Heuvel”.

Groet Ed

Beste leden van “De Teerling”,

Tijdens de afgelopen paar weken wisselden vreugde en verdriet elkaar af binnen onze vereniging. Allereerst natuurlijk het voor velen toch nog onverwachte overlijden op 18 mei jl. van onze oud-secretaris Jos Guitjens. Tijdens de condoleancebijeenkomst voor Jos werd via social media bekend dat ook ons trouwe lid Theo Verheijen als gevolg van een hartstilstand die ochtend op 24 mei was overleden. Hartverwarmend was de aanwezigheid van veel leden van “De Teerling” bij de uitvaartplechtigheden van Jos en Theo. Namens alle leden wil ik ook op deze wijze nogmaals Gerda, Annie en alle familie en vrienden veel sterkte wensen bij het verwerken van hun verlies van hun dierbare.

Na ruim drie maanden vertraging, veroorzaakt door het hoge grondwaterpeil, kon firma van Doorn op 31 mei dan eindelijk beginnen met de bouw van onze nieuwe speelhal. Mede door het prachtige weer vlotte de bouw zo snel dat enkele dagen later het hoogste punt al werd bereikt. Daarover later meer, eerst de snuffelmarkt.

Onze jaarlijkse snuffelmarkt was dit jaar op zaterdag 2 juni. Nadat er al enkele weken lang steeds meer spullen waren verzameld, werd op 31 mei door een flink aantal vrijwilligers de markt in de speelhal ingericht. De publieke opkomst was dit jaar duidelijk minder dan vorig jaar, evenals de initiële opbrengst van bijna €750. De aansluitende verkoop van oud ijzer leverde €120 op, zodat de voorlopige opbrengst op €870 staat, toch een heel mooi bedrag.
Bij deze wil ik alle vrijwilligers, o.l.v. de activiteitencommissie, hartelijk bedanken voor hun opnieuw fantastische bijdrage aan de snuffelmarkt, chapeaux!

Geheel onverwacht hebben de leden van de activiteitencommissie na afloop van de snuffelmarkt laten weten dat zij, na dit 6 jaar met plezier te hebben gedaan, het nu tijd vinden om te stoppen. Graag wil ik Mia van Ettinger, Janny Verkerk , Coby Walbeek en Jacqueline van Nijkerk heel hartelijk bedanken voor alles wat zij als activiteitencommissie de afgelopen 6 jaar voor onze vereniging hebben gedaan. Derhalve doe ik hierbij een oproep aan de leden om zich als vrijwilliger te melden voor de activiteitencommissie. De afgetreden leden hebben zich bereid verklaard nieuwe leden uitgebreid te zullen inwerken, dus schroom vooral niet en meldt je aan, onze vereniging kan niet zonder activiteitencommissie!

Het vanwege het overlijden van Jos en Theo uitgestelde kronentoernooi werd nu gehouden op woensdag 6 juni. Ook de viering van Jan vd Heuvels 95e verjaardag was naar deze middag verplaatst. Het was stralend weer en er waren veel leden aanwezig. Jan werd bij aankomst op onze mooi versierde locatie door iedereen toegezongen en trakteerde op heerlijk gebak. Daarna begon het kronentoernooi, met 39 deelnemers goed bezet.
Tegen vieren was het tijd voor pannenbier: een traditie in de bouwwereld, dat bij het bereiken van het hoogste punt van een gebouw de vlag in top gaat en er bier wordt aangeboden aan de bouwers. Jan Bouwhuis, bekend fotograaf in Tiel, heeft hierover een prachtige foto- en video reportage gemaakt, te zien op www.deTielnaar.nl , een mooie promotie voor onze vereniging.
Het feestje van Jan ging intussen gewoon verder, hij trakteerde iedereen op drankjes en hapjes. Het bleef die middag nog lang gezellig op de Wilde Heuvel…….

Net als vorig jaar heeft “De Teerling” ook dit voorjaar meegedaan aan de RABO actie “Aandeel in de Betuwe”. Tijdens een gezellige avond op 11 juni in de Prinsenhof in Buren werd aan alle deelnemende verenigingen en organisaties een cheque uitgereikt, Jan Jansen en ik mochten een cheque van € 682 in ontvangst nemen. Iedereen die heeft deelgenomen aan deze actie hartelijk bedankt daarvoor, vooral namens de penningmeester 😉

Tenslotte nog dit: er schijnt onder de leden een “gerucht” te bestaan dat alleen de wedstrijdspelers in de nieuwe speelhal zouden mogen spelen. Dit is absoluut onjuist, alle leden gaan hier gebruik van maken!

Groet Ed

Op punt! (14) (Maandelijkse column van de voorzitter) 21 mei 2018.

Beste leden van “De Teerling”,

Het ziet er naar uit dat de bouw van onze nieuwe speelhal nu echt gaat beginnen. Nadat de door de gemeente uitgevoerde grondmeting op 26 april opnieuw een negatief resultaat opleverde, heeft firma van Doorn afgelopen donderdag op twee plaatsen grondverbetering uitgevoerd. De meetresultaten op beide locaties waren daarna zodanig goed, dat de gemeente is gevraagd komende dinsdag opnieuw te komen meten. De verwachting is dat daarna eindelijk met de daadwerkelijke bouw kan worden begonnen. Met een geschatte casco bouwtijd van zes tot acht weken is er nog voldoende tijd om de hal met eigen mensen in te richten (o.a. aanleg binnenbanen, verlichting, verwarming) voordat het nieuwe NPC seizoen op 29 september weer gaat beginnen.

Met het voorjaar op de kalender was er de afgelopen periode traditioneel minder animo voor onze reguliere jeu de boules activiteiten. De “uittocht” van de vroege vakantievogels, in combinatie met het prachtige lenteweer, zorgde voor duidelijk minder deelnemers.
Het kronentoernooi van 25 april was met 31 spelers nog redelijk goed bezet, maar voor de voorjaarscompetitie op dinsdagavond was tot nu toe duidelijk minder interesse, met gemiddeld minder dan 30 deelnemers. De Franse middag van 20 mei (Eerste Pinksterdag) moest vanwege onvoldoende inschrijvingen helaas zelfs worden afgelast.

Graag wil ik daarom extra aandacht vragen voor de komende evenementen.
Op 30 mei is ons laatste kronentoernooi voor de zomerperiode. Tevens zullen we die middag op gepaste wijze aandacht besteden aan de 95e verjaardag van ons oudste erelid, Jan vd Heuvel.
Op 2 juni is onze jaarlijkse snuffelmarkt. Hiervoor zijn nog enkele vrijwilligers nodig, zowel voor de voorbereiding, voor de dag zelf, als voor het opruimen na het weekend. De intekenlijsten hangen in de kantine, schroomt u vooral niet zich aan te melden.
Tenslotte is op zondag 17 juni de laatste Franse middag van dit seizoen. Dit is tevens de laatste keer dat de catering geheel verzorgd wordt door Hennie de Wit, het beloofd weer een ouderwets leuke jeu de boules middag te worden.
Voor al deze activiteiten geldt: hoe meer deelnemers des te gezelliger het is, dus komt allen!

Tot zover en graag tot ziens op de “Wilde Heuvel”.

Groet Ed

Op punt! (13) (Maandelijkse column van de voorzitter) 17 april 2018.

Beste leden van “De Teerling”,

Allereerst een korte terugblik op onze jaarlijkse algemene ledenvergadering van 16 maart jl. Met 52 leden een goed bezochte vergadering, waarin de leden hun goedkeuring hebben gegeven aan het door het bestuur gevoerde beleid in het verenigingsjaar 2017 en aan de door de penningmeester gepresenteerde begroting van 2018. Onze aftredend voorzitter Rinie van Hensbergen werd op voorstel van het bestuur unaniem door de leden benoemd tot erelid van onze vereniging. Als nieuwe voorzitter werd ondergetekende gekozen. Onze eveneens aftredende secretaris, Jan Jansen, op dat moment na een ongelukkige val opgenomen in het ziekenhuis in Nijmegen, heeft zich bereid verklaard zijn functie “ad interim” te zullen blijven vervullen, dit bij gebrek aan andere kandidaten. Hierbij doe ik nogmaals een dringende oproep aan de leden om zich aan te melden voor een bestuursfunctie, om zo Jan de gelegenheid te geven om na heel veel jaren als bestuurslid te kunnen stoppen met zijn werkzaamheden als secretaris. Voor nadere informatie over de afgelopen ledenvergadering verwijs ik naar de (concept)notulen, die binnenkort ter inzage liggen bij de secretaris.

Het aantal deelnemers aan de Franse middag op 18 maart was met 24 aan de magere kant. Het traditionele Paaseierentoernooi (25 maart) trok eveneens 24 deelnemers, die vanaf de tweede partij heerlijk buiten in het zonnetje hebben gebould . De maand werd afgesloten met het Kronentoernooi op 28 maart, dit was met 35 spelers goed bezocht. Als uitvloeisel van de in februari gehouden controle op onze “drankvergunningen” hebben diverse barvrijwilligers uit eigen initiatief op internet individueel de “Instructie Verantwoord Alcoholgebruik” (iVA) behaald. Op 6 april was er in onze kantine een iVA trainingsavond, verzorgd door IRISzorg en gesponsord door de gemeente Tiel. Op een informele en onderhoudende wijze werden de 12 aanwezige leden door de spreker bekend gemaakt met de “ins en outs” van alcoholgebruik in het algemeen en in kantines in het bijzonder. Alle deelnemers slaagden voor het certificaat, waarmee inmiddels ca. 30 barvrijwilligers iVA- gecertificeerd zijn. Graag roep ik alle overige barvrijwilligers op om ook zo spoedig mogelijk dit iVA diploma te halen, het is niet moeilijk en kost niets. Hoe meer mensen beschikken over dit certificaat, des te gemakkelijker is het voor de planning van de kantinediensten.

Op 10 april was er een bijeenkomst van de wedstrijdcommissie met de teamleiders van onze vijf NPC teams. De evaluatie van het afgelopen NPC seizoen leerde dat alle teams met plezier hebben gespeeld en graag ook komend seizoen weer deelnemen aan de NPC. Vervolgens is er een voorlopige spelersindeling gemaakt voor de 5 teams voor het seizoen 2018-2019, deze informatie hangt inmiddels op het bord in de kantine.

Zoals iedereen heeft kunnen zien ligt de bouw van onze nieuwe speelhal nog steeds stil. In overleg met de Firma van Doorn is besloten de werkzaamheden pas begin mei weer op te pakken, dan is naar verwachting het grondwaterpeil voldoende gezakt, zodat de noodzakelijk grondverbetering met succes kan worden uitgevoerd.

Tenslotte wil ik graag aandacht vragen voor onze website. Als beheerder van deze site heeft Remmy Kiers de afgelopen weken heel hard gewerkt om de geheel vernieuwde site zo spoedig mogelijk weer in de lucht te krijgen. Dit is inmiddels gerealiseerd en naar mijn mening ziet onze nieuwe website er prachtig uit. Ook al worden er nog steeds aanpassingen doorgevoerd, ik wil toch nu al Remmy en de andere betrokkenen complimenteren voor het bereikte resultaat, chapeaux!

Tot zover mijn eerste column als voorzitter en graag tot ziens op de “Wilde Heuvel”.

Groet Ed.


Op punt! (12) (Maandelijkse column van de vicevoorzitter) 12 maart 2018.

Beste leden van “De Teerling”,

Er is de afgelopen maand veel gebeurd bij onze vereniging. Als eerste wil ik noemen het overlijden van ons gewaardeerd lid Arie de Bruijn (87), partner van Tineke Kerkhoff-vd Meer: Arie was net herstellende van een geslaagde buikoperatie toen een plotseling optredende complicatie hem afgelopen dinsdag 6 maart fataal werd. Arie zal woensdag 14 maart in Tiel gecremeerd worden, wij wensen Tineke en alle overige familie en vrienden veel sterkte met het verwerken van dit verlies.

Op donderdag 15 februari kwam Firma v Doorn om te beginnen met de bouw van de nieuwe speelhal. Bij aanvang werd door de gemeente een meting van de grondweerstand uitgevoerd: vanwege het (extreem) hoge grondwaterpeil werd een zodanig lage grondweerstand gemeten dat de gemeente direct een advies bouwstop afgekondigde. Hiermee kwamen de net begonnen werkzaamheden gelijk stil te liggen…… Intensief overleg met de gemeente en Firma van Doorn heeft geresulteerd in het plan om, zodra het grondwater voldoende gezakt is, een grondverbetering door te voeren op de bouwlocatie. Vervolgens zal door de gemeente opnieuw de grondweerstand gemeten worden. De verwachting is dat de bouw medio deze maand kan worden hervat.

Na afloop van de NPC thuiswedstrijden op zaterdag 17 februari werd onze kantine bezocht door een controleur van de Drank- en horecawet. Aangezien onze vrijwilligers niet de juiste documenten konden overleggen was de conclusie dat er illegaal alcohol werd geschonken en dat wij daarmee in overtreding waren. De controleur adviseerde ons zo snel mogelijk contact op te nemen met de gemeente Tiel hierover. Bij navraag binnen het bestuur bleek niemand bekend met de gevraagde vergunningen……….. Hierop werd besloten de Franse middag van zondag 18 februari droog te leggen om daarmee mogelijk verdere problemen te voorkomen. Op maandagmorgen 19 februari vond een gesprek plaats met mevr. Voogd op het gemeentehuis. Daarin kwam naar voren dat er al in 2014 nieuwe vergunningen hadden moeten zijn aangevraagd. In een destijds gestuurde brief had de gemeente Tiel het nieuwe horecabeleid uiteengezet. Deze brief heb ik terug gevonden in de archieven. Er is door het bestuur onmiddellijk werk van gemaakt om zo snel mogelijk de benodigde vergunningen in bezit te krijgen.

De Franse middag van 18 februari was met 42 deelnemers opnieuw druk bezocht. Het was weer een gezellige speelmiddag, waarbij vanwege het alcoholverbod niet iedereen dezelfde “beleving” had als anders. Na de prijsuitreiking was de kantine dan ook snel leeg……

Ook het Kronentoernooi van 28 februari kende met 39 spelers een hoge opkomst. Door de wachtbanen en lange partijen werd het een latertje. Door afspraken met de gemeente (gedoogsituatie) was de bar gelukkig ongelimiteerd open.

Naast de al genoemde perikelen rond de nieuwbouw en het alcoholbeleid bleek zondag 4 maart nieuw onheil te brengen: bij binnenkomst van het clubgebouw werd een enorm waterballet aangetroffen: het overdrukventiel van de verwarmingsketel was geactiveerd of defect geraakt, waardoor er een flinke straal water via de kast naar de kantine en de keuken was gelopen. Door de waterstraal was tevens kortsluiting en begin van brand in de verwarmingsketel ontstaan………. Ed Baauw nam direct het initiatief om de situatie op te lossen: hij regelde een monteur van Feenstra en begon, samen met enkele anderen, met het opruimen van de puinhoop. Zonder werkende kachel, warm water en elektriciteit in het clubhuis werd er noodgedwongen buiten gebould, gelukkig was het hier prima weer voor. Pas in de loop van maandag waren alle problemen opgelost en rest alleen de claim bij de verzekering…. Ed en de andere nijvere vrijwilligers, hartelijk bedankt voor het goede werk.

Dan nog enkele positieve berichten; onze subsidiebrief voor de verdere financiering van de Boulodrome is, als ingekomen stuk op de agenda van de gemeenteraad van 21 februari, op verzoek van de CDA-fractie doorgezet naar de raadscommissie “samenleving” voor advies. Na de gemeenteraadsverkiezingen zal deze commissie de brief inhoudelijk gaan behandelen, waarbij wij zullen worden uitgenodigd om een nadere toelichting te geven. Afgelopen maandag 5 maart heb ik alle aanvraagformulieren en overige documenten voor de Drank- en horecavergunning en de Exploitatievergunning voor de kantine persoonlijk aangeboden bij de betreffende gemeente-ambtenaar, we wachten nu op de behandeling hiervan. En afgelopen vrijdag heeft een (helaas klein) aantal vrijwilligers in het kader van de actie NL Doet weer hard gewerkt aan het onderhoud van onze mooie buitenbanen, hartelijk dank weer namens alle leden!

Tenslotte wil ik graag iedereen herinneren aan de volgende Algemene Ledenvergadering op vrijdag 16 maart, aanvang 19.30 in ons clubgebouw. Het bestuur is nog steeds op zoek naar kandidaten voor een bestuursfunctie, aanmelden kan tot aanvang van de vergadering.

Groet EdETJBV Op punt! (19) oktober 2018